CORRECTIE ONDERSTE OOGLEDEN

OORZAKEN

Onderooglidwallen worden meestal veroorzaakt door veroudering van de huid: de vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt ruimer. Ook verslapt tegelijkertijd het onderhuidse bindweefsel waardoor het onderliggende vetweefsel (dat zich normaal in de oogkas bevindt) naar voor kan uitpuilen. Bij jongere mensen worden de wallen meestal veroorzaakt door uitpuiling van vet   en is er weinig huidteveel.

Zelden komen wallen voor bij jonge mensen: bepaalde ziekten zoals schildklierziekte (ziekte van Graves), familiale aanleg en roken zijn risicofaktoren. 

BEHANDELING : ONDERSTE BLEPHAROPLASTIE

De ooglidcorrectie bestaat uit het verwijderen van het teveel aan huid en onderliggend vetweefsel.

 
Wallen met een teveel aan huid :

Er wordt een insnede gemaakt net onder de wimperlijn over de hele lengte van het onderooglid, doorlopend tot in de lachrimpel.

De hoeveel huid die moet verwijderd worden varieert per patient. Er wordt altijd een compromis gemaakt tussen het cosmetische en het functionele aspect van de oogleden, dit wil zeggen dat men niet teveel huid kan wegnemen omdat er dan risico is dat de oogleden niet meer kunnen sluiten. Ook bij patiënten met droge ogen wordt er niet teveel huid weggenomen omdat dit de droogte kan verergeren.

 

 

 

voor

na

 

 

voor (verslapte huid)

na

 

 

 

insnede

opzoeken vetloge

verwijderen vetloge

Wallen EN rand thv onderste oogleden:

Sommige mensen hebben zeer laxe oogleden (dwz dat de oogleden gemakkelijk kunnen uitrekken wanneer men eraan trekt). Zij hebben meer kans dat het ooglid naar beneden trekt wanneer men huid verwijdert. Wanneer men tijdens de ingreep merkt dat het ooglid neiging heeft om naar beneden te trekken, wordt een bijkomende laterale versteviging uitgevoerd. Hierbij wordt het ooglid aan de laterale zijde naa boven opgetrokken, men noemt dit een canthoplastie. Gedurende een aantal weken kan men een wat Aziatisch aspect hebben, maar dit aspect verdwijnt spontaan.

Wallen door vetophoping, zonder huidteveel :

De huid wordt intact gelaten en er wordt geopereerd via de binnenkant van het ooglid (“transconjunctivale techniek”).

 
Festoons (afzakken van de vetloge onder de oogleden). Voor en na de ingreep

DE INGREEP

Voor de ingreep

STOP Bloedverdunners

14 dagen voor de ingreep mag U geen bloedverdunnende medicatie innemen. Dit gebeurt altijd na overleg en toestemming van Uw behandelend arts. Indien U Marcoumar, Marevan, Plavix of aspirine neemt, dan wordt in overleg met Uw behandelende arts een schema opgesteld waarbij er een vervangend medicament wordt gegeven. Indien de bloedverdunners   owv algemene pathologie niet mogen gestopt worden, kan overwogen worden om de ooglidingreep niet te laten doorgaan.

Dag voor de ingreep

  • Haal ijsbril bij de apotheek
  • Zonnebril of beschermende hoed.
  • Dafalgan pijnstillers.

Dag van de ingreep

  • U hoeft niet nuchter te zijn. Neem alle medicatie in zoals gewoonlijk (behalve bloedverdunners)
  • Geen mascara, make-up, geen oorringen of halskettingen aandoen. Gemakkelijke kleren.
  • Geen contactlenzen dragen.
  • Breng representatieve foto mee van hoe U er vroeger uitzag. Er wordt een foto genomen voor en na de ingreep zodat U zelf kunt beoordelen.

Vermeld aan de verpleegster en arts indien U allergisch bent voor bepaalde medicatie, ontsmettingstof of pleisters.  

Ingreep duurt ongeveer 2 uur. Als er vertraging zou zijn met de voorgaande patiënten, moet U met enige wachttijd rekening houden.

Tijdens de ingreep

Eerst wordt in staande houding met een viltstift op de huid een tekening gemaakt om de incisieplaats aan te duiden en het huid- en vetteveel te beoordelen. .

Daarna wordt het hele gezicht ontsmet met isobetadine jodium en worden er steriele doeken als een tulband rond het hoofd geplaatst (er komen dus geen doeken op de neus en mond waardoor U geen luchttekort hebt).

Tijdens de ingreep mag U niet met de handen aan het gezicht komen owv steriliteit.

Hierna worden onderhuidse injecties gegeven onder de huid (lidocaine 2% met 1:100 000 adrenaline). Deze injecties zijn vergelijkbaar met injecties bij de tandarts. De verdoving werkt onmiddellijk en duurt ongeveer 1 uur.

Tijdens de ingreep wordt U een paar keer rechtop gezet, omdat men zo het effekt van de operatie beter kan beoordelen.

De wonde wordt gehecht met niet-oplosbare hechtingen of met medische lijm (oplosbare hechtingen geven reactie waardoor littekens minder mooi worden). De wonde wordt bedekt met steristrips gedurende 2-3 dagen.

Op het einde de ingreep krijgt u een ijsbril die U een uur moet oplaten. Wanneer U thuiskomt is het belangrijk om elk half uur gedurende 10 minuten een ijsbril op te zetten. Een alternatief voor deze ijsbril zijn diepgevroren erwtjes omdat U deze heel goed kunt mouleren over uw oogleden.

Slaap liefst met uw hoofd in 45° hoogstand om de zwelling te beperken.

De volgende ochtend start U opnieuw met de koeling : om het uur gedurende 10 minuten koelen. Deze koeling is zeer belangrijk om de zwelling te verminderen, maar heeft enkel zin   tot 24 h na de ingreep. Indien U pijn heeft mag U Dafalgan gebruiken (hierin zit geen bloedverdunnend middel)

Dag na de ingreep

Koeling van de oogleden met ijs elk uur (gedurende 10 minuten). U zal merken dat de zwelling nog zal toenemen tot 3 dagen na de ingreep, daarna wordt de zwelling minder.

Eerste week na ingreep

Gedurende ongeveer 1 week kan de huid blauw verkleurd zijn, de zwelling kan tot 3 weken duren. De blauwe plekken is niets om U ongerust over te maken, deze trekken geleidelijk weg. U kan ze sneller doen verdwijnen door 2 - 3 x daags Auriderm-gel of Arnica-gel op de blauwe plekken aan te brengen. 

De eerste week na de ingreep kunnen de onderste oogleden wat afhangen. Dit is als gevolg van de zwelling en is normaal.  

Zolang de hechtingen aanwezig zijn, mag er geen water aan de wonde komen en is het ook best van zich niet te schminken. Geen massage van de oogleden gedurende eerste drie weken.

Geen verband op de oogleden zetten.

Hechtingen verwijderen en controle

5 -7 dagen na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Vanaf nu mag er wel terug water aan de oogleden komen.4 weken na de ingreep volgt nog een controle.

Eerste 3 maanden na de ingreep

Vermijd zon op de huid, want dit maakt lelijke littekens. Dit kan door gebruik van total sun-block faktor 60 of dragen van een hoed. Een zonnebril geeft op zich te weinig bescherming.

BIJWERKINGEN EN COMPLICATIES

Evenals bij andere operaties kunnen een aantal bijwerkingen en complicaties zich voordoen.

Onvolgdoende correctie

Bij sommige patiënten kan niet alle overtollige huid weggenomen worden omdat er risico bestaat voor ooglidsluitingsproblemen.

Ectropion (afhangen van de onderste oogleden)

Het onderste ooglid heeft de neiging om wat af te hangen. DIt komt doordat het ooglid iets te lax is. Hiervoor kan een laterale fixatie gebeuren (onder lokale anesthesie- cfr tekst : onderooglidwallen en laxe oogleden).

Littekens

Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, ze zijn ook het resultaat van de reactie van de huid op de operatie. Sommige mensen maken lelijke wonden van nature uit. Om de genezing van littekens te bevorderen is het aangeraden het litteken tegen de zon te beschermen. Roken heeft ook een negatief effekt op wondgenezing.

Zwelling van de oogleden en ongevoeligheid van de huid

De ooglidcorrectie leidt tot tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer van de oogleden waardoor het in het begin meer gezwollen is. Tijdens de ingreep worden ook een aantal gevoelszenuwen doorgesneden, waardoor er tijdelijk een ongevoeligheid van het huidgebied kan zijn. Deze zenuwen herstellen zich over een aantal maanden.

Cysten

Op de plaats waar met de hechtnaald door de huid is gestoken kunnen kleine gele cystjes onstaan. Meestal verdwijnen deze spontaan na een paar maanden.

Irritatie van het oog door uitdroging.

Door de zwelling van de oogleden kan het zijn de ogen tijdelijk niet goed sluiten met als gevolg uitdroging van de ogen . Dit wordt behandeld met kunsttranen.

Een uitpuilend oog door nabloeding

Zeer zeldzaam kan na de operatie een nabloeding ontstaan waardoor alle weefsels onder spanning komen te staan. Dit is een ernstige complicatie die zelfs kan leiden tot blindheid. Hiervoor moet U onmiddellijk contact opnemen met de behandelende arts.