ENTROPION

WAT IS EEN ENTROPION ?

Een entropion is een naar binnen gedraaid ooglid waardoor de wimpers tegen het oog schuren. Het komt meestal voor in het onderooglid.

INGREEP

Doel van de ingreep is om de wimpers terug in de normale positie te kunnen brengen. Er wordt een incisie gemaakt net onder de wimpers van het onderooglid. De spier (retractor spier) wordt opgezocht en terug op de normale positie gehecht. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt.

Er wordt gestreefd naar een overcorrectie, dit wil zeggen dat de wimpers in het begin teveel naar buiten staan. Uit ervaring weet men dat het ooglid spontaan terug een beetje naar binnen draait.

De huid wordt gehecht met niet oplosbare hechtingen die na één week verwijderd worden door de arts

Voor de ingreep

10 dagen voor de ingreep

Bloedverdunners

10 dagen voor de ingreep mag U geen bloedverdunnende medicatie innemen. Dit gebeurt altijd na overleg en toestemming van Uw behandelend arts. Indien U Marcoumar neemt, dan wordt in overleg met Uw behandelende arts een schema opgesteld waarbij er een vervangend medicament wordt gegeven. Indien de bloedverdunners   owv algemene pathologie niet mogen gestopt worden, kan overwogen worden om de ooglidingreep niet te laten doorgaan.

Dag voor de ingreep

Haal ijsbril bij de apotheek

Dafalgan pijnstillers.

Dag van de ingreep

  • U hoeft niet nuchter te zijn. Neem alle medicatie in zoals gewoonlijk (behalve bloedverdunners)
  • Geen mascara, make-up, geen oorringen of halskettingen aandoen. Gemakkelijke kleren.
  • Geen contactlenzen dragen;
  • Vermelden aan de verpleegster of arts indien U allergisch bent voor bepaalde medicatie.
  • Ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Als er vertraging zou zijn met de voorgaande patiënten, moet U met enige wachttijd rekening houden.

Tijdens de ingreep

Het hele gezicht wordt ontsmet met isobetadine jodium en er worden   steriele doeken als een tulband rond het hoofd geplaatst (er komen dus geen doeken op de neus en mond waardoor U geen luchttekort hebt).

Tijdens de ingreep mag U niet met de handen aan het gezicht komen owv steriliteit .

Hierna worden injecties gegeven onder de huid (lidocaine 2% met 1:100 000 adrenaline). Deze injecties zijn vergelijkbaar met injecties bij de tandarts. De verdoving werkt onmiddellijk en duurt ongeveer 1 uur.

Tijdens de ingreep wordt U een paar keer rechtop gezet, omdat men zo het effekt van de operatie beter kan beoordelen.

Op het einde de ingreep wordt er een antibiotische zalf op de oogleden aangebracht. Daarna krijgt u een ijsbril die U een half uur moet oplaten. Wanneer U thuiskomt is het belangrijk om elk uur gedurende 10 minuten een ijsbril op te zetten. Een alternatief voor deze ijsbril zijn diepgevroren erwtjes omdat U deze heel goed kunt mouleren over uw oogleden. Deze koeling is zeer belangrijk om de zwelling te verminderen, maar heeft enkel zin   tot 24 h na de ingreep. Indien U pijn heeft mag U Dafalgan gebruiken (hierin zit geen bloedverdunnend middel)

Dag na de ingreep

Koeling van de oogleden met ijs (3 x) . U zal merken dat de zwelling nog zal toenemen tot 3 dagen na de ingreep, daarna wordt de zwelling minder.

Eerste week na ingreep

Gedurende ongeveer 1 week kan de huid blauw verkleurd zijn, de zwelling kan tot 3 weken duren. De blauwe plekken is niets om U ongerust over te maken, deze trekken geleidelijk weg.

Zolang de hechtingen aanwezig zijn, mag er geen water aan de wonde komen en is het ook best van zich niet te schminken. Geen massage van de oogleden gedurende eerste drie weken.

Geen verband op de oogleden zetten.

Hechtingen verwijderen en controle

5 -7 dagen na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Vanaf nu mag er wel terug water aan de oogleden komen.

4 weken na de ingreep volgt nog een controle.  

Eerste 3 maanden na de ingreep

Vermijd zon op de huid, want dit maakt lelijke littekens. Dit kan door gebruik van total sun-block faktor 60 of dragen van een hoed. Een zonnebril geeft op zich te weinig bescherming.

COMPLICATIES EN BIJWERKINGEN

Litteken

Gedurende een paar maanden kan het litteken rood en gevoelig zijn. Er kunnen ook onderhuidse cysten ontstaan, dit is een reactie op de hechtingen die geplaatst zijn. Deze reactie verdwijnt spontaan.

Irritatie van de ogen

Er kan een tijdelijke uitdroging van het oog zijn. Daarvoor zal U oogdruppels moeten gebruiken.

Recidief – wimpers draaien terug naar binnen

Na een aantal jaar kan het soms zijn dat de wimpers terug naar binnen draaien. Dan moet er opnieuw worden geopereerd via dezelfde incisie als de vorige ingreep.