ECTROPION

WAT IS EEN ECTROPION ?

Een ectropion is een naar buiten gekeerd ooglid. Daarbij komt het slijmvlies dat normaal niet zichtbaar is, bloot te liggen. Het slijmvlies verkleurt en is chronisch geïrriteerd. Het oog zal meestal ook tranen omdat het afvoerkanaaltje van de traanwegen (ligt op de neuskant van het onderooglid) niet meer in contact is met het oog.

OORZAKEN

  • Leeftijdsgebonden laxiteit van de oogleden:  d oor leeftijd worden de weefsels in het ooglid laxer waardoor het ooglid naar buiten kan keren.
  • Aangezichtsverlamming : h et kan ook het gevolg zijn van een aangezichtsverlamming waarbij de kringspier rond het oog het ooglid niet meer in de normale positie kan houden.
  • Littekenvorming of tekort aan huid
  • Bij bepaalde huidziekten of na voorgaande ingrepen kan er een huidtekort ontstaan waardoor het ooglid naar buiten keert.
  • Ooglidtumor
  • Zowel benigne als maligne letsels kunnen het ooglid in een abnormale positie brengen.

INGREEP

Afhankelijk van de oorzaak kunnen verschillende technieken gebruikt worden. Bij laxiteit van het ooglid, wordt het ooglid terug strakker gezet. Dit gebeurt door een   incisie (1 cm) lateraal van de oogleden in een lachplooi. Er wordt een niet oplosbare hechting geplaatst in de diepte. Om de huid te sluiten worden 3 à 4 aparte hechtingen geplaatst.

Tijdens de ingreep wordt gestreefd naar een overcorrectie (U heeft dan een beetje een Aziatisch ooglid) omdat men uit ervaring weet dat het na de ingreep terug een beetje laxer wordt.

Indien het ectropion veroorzaakt wordt door een huidtekort, kan huid van elders (bv van het bovenooglid) verplaatst worden naar het onderooglid

Voor de ingreep

10 dagen voor de ingreep

Bloedverdunners

10 dagen voor de ingreep mag U geen bloedverdunnende medicatie innemen. Dit gebeurt altijd na overleg en toestemming van Uw behandelend arts. Indien U Marcoumar neemt, dan wordt in overleg met Uw behandelende arts een schema opgesteld waarbij er een vervangend medicament wordt gegeven. Indien de bloedverdunners   owv algemene pathologie niet mogen gestopt worden, kan overwogen worden om de ooglidingreep niet te laten doorgaan.

Dag voor de ingreep

Haal ijsbril bij de apotheek

Dafalgan pijnstillers.

Dag van de ingreep

  • U hoeft niet nuchter te zijn. Neem alle medicatie in zoals gewoonlijk (behalve bloedverdunners)
  • Geen mascara, make-up, geen oorringen of halskettingen aandoen. Gemakkelijke kleren.
  • Geen contactlenzen dragen.
  • Vermelden aan de verpleegster of arts indien U allergisch bent voor bepaalde medicatie

Ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Als er vertraging zou zijn met de voorgaande patiënten, moet U met enige wachttijd rekening houden.

Tijdens de ingreep

Het hele gezicht ontsmet met isobetadine jodium en er worden   steriele doeken als een tulband rond het hoofd geplaatst (er komen dus geen doeken op de neus en mond waardoor U geen luchttekort hebt).

Tijdens de ingreep mag U niet met de handen aan het gezicht komen owv steriliteit.

Hierna worden injecties gegeven onder de huid (lidocaine 2% met 1:100 000 adrenaline). Deze injecties zijn vergelijkbaar met injecties bij de tandarts. De verdoving werkt onmiddellijk en duurt ongeveer 1 uur.

Tijdens de ingreep wordt U een paar keer rechtop gezet, omdat men zo het effekt van de operatie beter kan beoordelen.

Op het einde de ingreep wordt er een antibiotische zalf op de oogleden aangebracht. Daarna krijgt u een ijsbril die U een half uur moet oplaten. Wanneer U thuiskomt is het belangrijk om elk uur gedurende 10 minuten een ijsbril op te zetten. Een alternatief voor deze ijsbril zijn diepgevroren erwtjes omdat U deze heel goed kunt mouleren over uw oogleden. Deze koeling is zeer belangrijk om de zwelling te verminderen, maar heeft enkel zin   tot 24 h na de ingreep. Indien U pijn heeft mag U Dafalgan gebruiken (hierin zit geen bloedverdunnend middel)

Dag na de ingreep

Koeling van de oogleden met ijs (3 x) . U zal merken dat de zwelling nog zal toenemen tot 3 dagen na de ingreep, daarna wordt de zwelling minder.

Eerste week na ingreep

Gedurende ongeveer 1 week kan de huid blauw verkleurd zijn, de zwelling kan tot 3 weken duren. De blauwe plekken is niets om U ongerust over te maken, deze trekken geleidelijk weg.

Zolang de hechtingen aanwezig zijn, mag er geen water aan de wonde komen en is het ook best van zich niet te schminken. Geen massage van de oogleden gedurende eerste drie weken.

Geen verband op de oogleden zetten.

Hechtingen verwijderen en controle

5 -7 dagen na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Vanaf nu mag er wel terug water aan de oogleden komen.

4 weken na de ingreep volgt nog een controle.  

Eerste 3 maanden na de ingreep

Vermijd zon op de huid, want dit maakt lelijke littekens. Dit kan door gebruik van total sun-block faktor 60 of dragen van een hoed. Een zonnebril geeft op zich te weinig bescherming.

COMPLICATIES EN BIJWERKINGEN

Overcorrectie

Dit is zo bedoeld in het begin, omdat men uit ervaring weet dat het terug wat laxer wordt (dit duurt ongeveer 2 weken).

Litteken en afscheiding

De laterale ooghoek is in het begin wat gevoelig en soms ontstaat er een cyste op die plaats. Indien de cyste niet spontaan verdwijnt, kan die alsnog later worden verwijderd. Afscheiding kan aanwezig zijn de eerste weken.