BLEPHAROPLASTIE BOVENSTE OOGLEDEN

HUIDTEVEEL IN DE OOGLEDEN (DERMATOCHALAZIS)

OORZAKEN

Dermatochalazis (huid teveel) van de oogleden wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de huid: de vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt slapper. Meestal verslapt tegelijkertijd het onderhuidse bindweefsel waardoor het onderliggende vetweefsel (dat zich normaal in de oogkas bevindt) naar voor kan uitpuilen.

Zelden komt dermatochalazis voor bij jonge mensen: bepaalde ziekten zoals schildklierziekte (ziekte van Graves), familiale aanleg en roken zijn risicofaktoren.

BEHANDELING : BLEPHAROPLASTIE                                               

De ooglidcorrectie bestaat uit het verwijderen van het teveel aan huid.

Hoeveel huid er moet verwijderd worden varieert per patient. Er wordt altijd een compromis gemaakt tussen het cosmetische en het functionele aspect van de oogleden, dit wil zeggen dat men niet teveel huid kan wegnemen omdat er dan risico is dat de oogleden niet meer kunnen sluiten.Ook bij patiënten met droge ogen wordt er niet teveel huid weggenomen omdat dit de droogte kan verergeren.

Voor de ingreep

10 dagen voor de ingreep mag U geen bloedverdunnende medicatie innemen. Dit gebeurt altijd na overleg en toestemming van Uw behandelend arts. Indien U Marcoumar, Marevan, Plavix of aspirine neemt, dan wordt in overleg met Uw behandelende arts een schema opgesteld waarbij er een vervangend medicament wordt gegeven. Indien de bloedverdunners   owv algemene pathologie niet mogen gestopt worden, kan overwogen worden om de ingreep niet te laten doorgaan.

Dag voor de ingreep

  • Haal ijsbril bij de apotheek
  • Zonnebril of beschermende hoed.
  • Dafalgan pijnstillers.

Dag van de ingreep

  • U hoeft niet nuchter te zijn. Neem alle medicatie in zoals gewoonlijk (behalve bloedverdunners)
  • Geen mascara, make-up, geen oorringen of halskettingen aandoen. Gemakkelijke kleren.
  • Geen contactlenzen dragen.
  • Breng representatieve foto’s mee van hoe U er vroeger uitzag. Er wordt een foto genomen voor en na de ingreep zodat U zelf het resultaat kunt beoordelen hoe het veranderd is.
  • Vermeld aan de verpleegster en arts indien U allergisch bent voor bepaalde medicatie, ontsmettingstoffen of kleefpleister

Ingreep duurt ongeveer 1 uur. Bij sommige patiënten kan het langer duren wanneer ook onderliggende vetweefsel moet worden weggenomen.

Als er vertraging zou zijn met de voorgaande patiënten, moet U met enige wachttijd rekening houden.

Tijdens de ingreep

Eerst wordt in staande houding met een viltstift op de huid een tekening gemaakt om te weten hoeveel huid er moet weggenomen worden. De incisie van de ingreep komt in de natuurlijke ooglidplooi te liggen. Deze stap is zeer belangrijk en wordt daarom veel tijd aan besteed.

 

Daarna wordt het ganse gezicht ontsmet met isobetadine en worden er steriele doeken als een tulband rond het hoofd geplaatst (er komen dus geen doeken op de neus en mond waardoor U geen luchttekort hebt).

Tijdens de ingreep mag U niet met de handen aan het gezicht komen owv steriliteit.

Hierna worden onderhuidse injecties gegeven (lidocaine 2% met 1:100 000 adrenaline). Deze injecties zijn vergelijkbaar met injecties bij de tandarts. De verdoving werkt onmiddellijk en duurt ongeveer 1 uur.

Tijdens de ingreep wordt U een paar keer rechtop gezet, omdat men zo het effekt van de operatie beter kan beoordelen.

Als hechtmateriaal worden niet oplosbare hechtingen of medische huidlijm gebruikt (oplosbare hechtingen geven reactie waardoor littekens minder mooi worden).

Op het einde de ingreep wordt er een antibiotische zalf op de oogleden aangebracht. Daarna krijgt u een ijsbril die U een half uur moet oplaten. Wanneer U thuiskomt is het belangrijk om elk uur gedurende 10 minuten een ijsbril op te zetten. Een alternatief voor deze ijsbril zijn diepgevroren erwtjes omdat U deze heel goed kunt mouleren over uw oogleden. Deze koeling is zeer belangrijk om de zwelling te verminderen, maar heeft enkel zin   tot 24 h na de ingreep. Indien U pijn heeft mag U Dafalgan gebruiken (hierin zit geen bloedverdunnend middel)

Dag na de ingreep

Koeling van de oogleden met ijs elk uur (gedurende 10 minuten). U zal merken dat de zwelling nog zal toenemen tot 3 dagen na de ingreep, daarna wordt de zwelling minder.

Eerste week na ingreep

Gedurende ongeveer 1 week kan de huid blauw verkleurd zijn, de zwelling kan tot 3 weken duren. De blauwe plekken is niets om U ongerust over te maken, deze trekken geleidelijk weg. Indien u ze sneller wil doen verdwijnen kunt u 2-3 x daags Auriderm of Arnicagel op aanbrengen.

Zolang de hechtingen aanwezig zijn, mag er geen water aan de wonde komen en is het ook best van zich niet te schminken. Geen massage van de oogleden gedurende eerste drie weken.

Geen verband op de oogleden zetten.

Hechtingen verwijderen en controle

5 -7 dagen na de ingreep worden de hechtingen verwijderd. Vanaf nu mag er wel terug water aan de oogleden komen.

4 weken na de ingreep volgt nog een controle.  

Eerste 3 maanden na de ingreep

Vermijd zon op de huid, want dit maakt lelijke littekens. Dit kan door gebruik van total sun-block faktor 60 of dragen van een hoed. Een zonnebril geeft op zich te weinig bescherming.

 

BIJWERKINGEN EN COMPLICATIES

Evenals bij andere operaties kunnen een aantal bijwerkingen en complicaties zich voordoen.

Onvoldoende correctie

Indien na een paar maanden blijkt dat er nog een beetje overtollige huid aanwezig is, kan deze alsnog verwijderd worden. De ingreep gebeurt via de oude incisieplaats.

Littekens

Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, ze zijn ook het resultaat van de reactie van de huid op de operatie. Sommige mensen maken van nature uit lelijke littekens. Om de genezing van littekens te bevorderen is het aangeraden om niet met het litteken in de zon te komen. Roken heeft ook een negatief effekt op wondgenezing.

Zwelling van de oogleden en ongevoeligheid van de huid

De ooglidcorrectie leidt tot tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer van de oogleden waardoor het in het begin meer gezwollen is. Tijdens de ingreep worden ook een aantal gevoelszenuwen doorgesneden, waardoor er tijdelijk een ongevoeligheid van het huidgebied kan zijn. Deze zenuwen herstellen zich over een aantal maanden.

Cysten

Op de plaats waar met de hechtnaald door de huid is gestoken kunnen kleine gele cystjes onstaan. Meestal verdwijnen deze spontaan na een paar maanden.

Irritatie van het oog door uitdroging.

Door de zwelling van de oogleden kan het zijn de ogen tijdelijk niet goed sluiten met als gevolg uitdroging van de ogen . Dit wordt behandeld met kunsttranen.

Een uitpuilend oog door nabloeding

Zeer zeldzaam kan na de operatie een nabloeding ontstaan waardoor alle weefsels onder spanning komen te staan. Dit is een ernstige complicatie die zelfs kan leiden tot blindheid. Hiervoor moet U onmiddellijk contact opnemen met de behandelende arts.