KERATOCONUS EN CORNEA CHIRURGIE

Uitpuilend hoornvlies veroorzaakt troebel zicht

Keratoconus is een onregelmatige vervorming van het hoornvlies. Het onderste deel puilt uit, waardoor u minder scherp ziet of last hebt van visuele vervormingen. Dit kan samengaan met lichtschuwheid en lichtverstrooiing. In erge gevallen vertroebelt het hoornvlies.

Keratoconus ontwikkelt progressief

Keratoconus komt tot uiting tijdens de puberteit, en ontwikkelt zich progressief binnen een periode van tien tot twintig jaar. De oorsprong is ongekend. Meestal treft keratoconus beide ogen, maar de afwijking kan zich ook asymmetrisch ontwikkelen.

Keratoconus en andere oogaandoeningen

Keratoconus komt geïsoleerd voor, of ontwikkelt zich samen met een andere oculaire of algemene aandoening, zoals trisomie 21 of bepaalde afwijkingen die het bindweefsel aantasten (ziekte van Ehler-Danlos). Hebt u een verstoord zicht? Maak dan een afspraak met dokter Vryghem. Hij stelt de juiste diagnose, en controleert meteen uw ogen op andere aandoeningen.

Keratoconus verhelpen

Keratoconus veroorzaakt niet noodzakelijk blindheid, maar uw zicht ondergaat een steeds grotere vervorming door de toename van myopie en astigmatisme. De behandeling van keratoconus hangt af van de ernst van de aandoening. Aanvankelijk bieden een bril en harde contactlenzen soelaas, in een verder stadium zijn andere ingrepen aangewezen.

In de eerste plaats moet worden uitgemaakt of het gaat om een progressieve of niet-progressieve keratoconus. Wanneer het om een progressieve keratoconus gaat en bij alle patiënten die jonger dan 20 jaar zijn, wordt steeds een UV-crosslinking behandeling uitgevoerd om de keratoconus te stabiliseren.UV Crosslinking is een nieuwe behandelingsmethode, die de stabiliteit van de weefsels verhoogt. Deze behandeling wordt toegepast bij alle patiënten jonger dan 20 jaar en bij patiënten met een progressieve keratoconus.

Visuele rehabilitatietechnieken (publicaties Eurotimes en CRST Europe):

Na een UV-crosslinking behandeling streven we ernaar om patiënten een functioneel zicht te bezorgen, er zijn verschillende technieken die toelaten om de patiënt visueel te gaan revalideren:

-       Soms kan dit met een aangepaste bril, veelal zal er hier echter een visuele distorsie optreden.

-       Een andere mogelijkheid om het zicht te verbeteren, is het voorschrijven van harde contact lenzen.

-       Indien harde contactlenzen geen oplossing bieden, kunnen scleralenzen of hybride lenzen worden aangepast.

-       Voor die patiënten die geen contactlenzen verdragen of waarbij contactlenzen geen doeltreffende verbetering geven, zijn er tot slot 3 chirurgische technieken voor visuele revalidatie:

o   Topgrafie-geleide PRK behandelingen

o   Phake implantlenzen

o   ICRS (Intra-corneale ringsegmenten)

  • In het geval van een zeer sterk uitgesproken keratoconus : progressieve vervorming van het hoornvlies waardoor het licht niet regelmatig kan gefocusseerd worden op het netvlies zal een volledige of gedeeltelijke transplantatie van het hoornvlies het ultieme alternatief zijn:

  • hoornvliestransplantatie vervangt het volledige hoornvlies door een gezond donorhoornvlies;

  • DALK vervangt alleen de voorste cellenlaag van het hoornvlies.

Keratoconus samengevat

  • Keratoconus is een vervorming van het hoornvlies, en komt tot uiting tijdens de puberteit.
  • Het onderste deel van het hoornvlies puilt uit, waardoor u minder scherp ziet.
  • Er bestaan diverse oplossingen om keratoconus te corrigeren.

Hebt u misschien keratoconus? Neem dan contact op met dokter Vryghem . Of breng een bezoek aan onze praktijk.